Anders Röhfors (M), kommunstyrelsen ordförande, Richard Fallqvist (L) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och skolchef Ulrika Hansson. Foto: Caroline Slotte/ SVT

Medåkers skola läggs ner och ungdomscoacherna försvinner i Arboga: ”Vi förstår att folk är besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Medåkers skola läggs ner och ungdomscoacherna försvinner. Det är två av de förslag som klubbades när Barn- och utbildningsnämnden i Arboga hade sammanträde under eftermiddagen. Besluten är delar i en ny skolorganisation som ska möjliggöra stora besparingar inom nämnden. 

Under dagen har ett tiotal föräldrar protesterat innan nämnden höll sitt sammanträde. De delade även ut flygblad för att visa sitt missnöje gällande omorganisationen av Arbogas skolor.

– Givetvis förstår vi att folk är besvikna, men utifrån det perspektiv som vi har, så försöker vi göra det som är bäst för barnen, säger Richard Fallqvist (L), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Nämnden kommer spara cirka 4 miljoner kronor

Många obehöriga lärare, ingen kurator och en gammal byggnad är några av de anledningar som gjorde att Medåkers skola läggas ner. Genom att lägga ner skolan kommer kommunen spara cirka 4 miljoner kronor. Skolan förväntas läggas ner till nästa läsår.

– Jag tycker inte vi ska prata om att spara. Det är en nödvändig investering som kommer bli bra i slutändan, säger Fallqvist.

Det slutgiltiga beslutet gällande Medåkers skola, väntas tas 24 oktober på kommunfullmäktige. Det eftersom nedläggningen av skolan finns med i alla förslag.

Nybyholmsskolans framtid avgörs 28 november

Huruvida det blir med övriga förslag som diskuterades under nämnden, väntas beslut på kommunfullmäktige den 28 november. En av de skolors framtid som avgörs då, är Nybyholmsskolan. Antingen blir det en omstrukturering eller avveckling, allt beror på vilket av förslagen som går igenom. 

Ungdomscoacherna kommer försvinna i Arboga, men Fallqvist menar att det inte kommer påverka kommunens ungdomar. Verksamheten kommer ersätta med ett förändrat arbetssätt och ansvaret kring fältarbetet kommer ligga på Fritid- och kulturnämnden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer