”Måste lita på lärarna”

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya skolreformer mot ett avskaffande av betyg i årskurs sex. Skolan var ämnet för torsdagens duell mellan Roger Haddad (FP) och Vasiliki Tsouplaki (V).

Riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) fick direkt försvara vad han åstadkommit de senaste fyra åren. Inte minst mot bakgrund av att svenska skolelevers resultat inte ser ut att bli bättre, snarare tvärtom.

– Det stämmer att det aldrig har införts så många skolreformer som 2011, erkände han, men det är omöjligt att vända flera års nedgång av skolresultat på så kort tid.

Val 2014 – Duellen

Riksdagsledamoten Vasiliki Tsouplaki (V) menade däremot att just ryckigheten och mängder med ny administration tynger både lärarna och undervisningen.

– Lärarna måste få mer tid i klassrummen och vi måste lita på deras kunskap att göra bedömningar istället för att införa nya kontrollsystem.

Annars är betyg den frågan där partierna skiljer sig mest.

– Betyg i årskurs fyra skulle göra det lättare att sätta in insatser tidigare, menade Roger Haddad (FP)

– Det räcker med en avstämning i årskurs nio där man får ett bevis på att man lärt sig det som behövs, kontrade Vasiliki Tsouplaki (V)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Duellen

Mer i ämnet