Mio och Milton har lånat flytvästar av brandmannen Per Vikner. Foto: SVT

Mio och Milton är säkra på sjön

Publicerad

Antalet drunkningsolyckor i Sverige ökar. Ett sätt att skydda sig själv är att ha flytväst på sjön. För den som inte har en egen så går det bra att låna en – på brandstationen.

Familjen Engström har varit ute på sjön, och ska precis lämna tillbaka flytvästarna som de har lånat till sönerna Mio och Milton.

– Vi gillar att vara ute när det är så här fint väder så då tar vi båten till Östra Holmen och Johannesberg, säger Mathias Engström.

Mest barn som lånar

Flytvästarna finns i storlekarna 0–100 kilo och det finns ett femtiotal västar i lånebanken.

– Det är föräldrarna som kommer i första hand och lånar till sina barn. Kanske även att de ibland lånar till sig själva, säger Per Vikner på Mälardalens Brand och Räddningsförbund.

Utlånandet startade på 90–talet och varje sommar sker en utlåningstopp när det blir fint väder. Per Vikner säger att det är bra för den som kanske bara är på besök i stan och inte har med sig sin egen flytväst, eller för barn som växer snabbt och där man inte vill köpa nya storlekar så ofta.

Fler drunkningsolyckor

Första halvåret i år hade 61 svenskar drunknat, och det är den högsta siffran på hela 2000–talet. I snitt drunknar det en person var tredje dag i Sverige och i hela världen drunknar drygt 300.000 människor varje år, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Att ha flytväst när man är på sjön är en billig livförsäkring och enligt Per Vikner så borde också vuxna vara mer noga med flytväst på sjön.

– Man tänker på sina barn och tror att man inte som vuxen behöver flytväst. Men man är inte så väldigt duktig att simma om man har långt till land om man ramlar i, säger Per Vikner på Mälardalens Brand och Räddningsförbund.

Så ser du om någon håller på att drunkna

Många tror att att de tydligaste tecknen på någon som drunknar är skrik, viftande på armarna och yviga rörelser. Men allt som oftast är det inte så. Observationer gjorda av Francesco A. Pia i USA på 70-talet, kombinerat med expertis från Andreas Claesson, drunkningsexpert har resulterat i följande drunkningstecken.

  • Munnen vid vattenytan.
  • Huvudet lutar bakåt med munnen öppen.
  • Ögonen är glansiga och ofokuserade.
  • Stängda ögon.
  • Håret över ögonen.
  • Personen rör inte benen, ”står” vertikalt i vattnet.
  • Hyperventilerar.
  • Försöker simma utan att komma framåt.
  • Försöker rulla över på rygg.
  • Verkar kliva uppför en osynlig stege.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.