”Man ska kunna få ett glas vin eller öl till den maten man har beställt”, säger Jenny Landernäs (M), gruppledare i Hallstahammar, om att de vill tillåta så kallad mikrocatering. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SVT

Moderaterna i Hallstahammar och Västerås vill tillåta hemleverans av alkohol till maten

Publicerad

Mat och alkohol direkt hem till dörren? Nu vill Moderaterna i både Hallstahammar och Västerås öppna upp möjligheten för restauranger att leverera alkoholhaltig dryck vid leverans av mat, hem till sina gäster. Men Länsstyrelsen i Västmanland bedömer att det strider mot alkohollagen.

Moderaterna har lämnat in ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen i Hallstahammar.

De vill tillåta så kallad mikrocatering, som det har kommit att kallas när restauranger får tillåtelse att leverera alkoholhaltig dryck vid leverans av mat hem till privatpersoner.

– Den här branschen har verkligen tvingats ställa om. Vi ser att julborden ställs in och ersätts av julbord som man hämtar hem, det vore väl perfekt om man då också skulle få servera en julöl tillsammans med den goda julmaten, säger Jenny Landernäs (M), gruppledare i Hallstahammar.

Även i Västerås vill Moderaterna tillåta mikrocatering. De har också lämnat in ett nämndinitiativ gällande detta.

Länsstyrelsen: Kommer inleda tillsynsärende

Men mikrocatering är omdiskuterat och Länsstyrelsen i Västmanland är kritisk till Moderaternas förslag.

– Man kan ha catering i privata hem, men då måste man uppfylla alkohollagens alla krav, säger Ellen Bäckman, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland.

I klippet ovan berättar Jenny Landernäs (M), gruppledare för Moderaterna i Hallstahammar, hur mikrocatering ska gå till och Ellen Bäckman på Länsstyrelsen i Västmanland berättar varför de är kritiska till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.