Foto: TT

Möjlig konkurrent till Northvolt öppnar upp i Trollhättan

Publicerad

Uppemot fyra miljarder investerar kinesiska bolaget GSR Capital i att starta batteritillverkning i Trollhättan. Det är på elbilstillverkaren Nevs befintliga fabriksområde som fabriken kommer ligga. I nuläget är det oklart hur mycket etableringen kan påverka Northvolt.

Ännu en batterifabrik planeras nu i Sverige, den här gången i Trollhättan. Idag vid en presskonferens meddelade elbilstillverkaren Nevs att man nu fått pengar från kinesiska bolaget GSR Capital om att bygga en fabrik som ska sätta samman batterier för elbilar. Totalt har Nevs fått ett lån på fyra miljarder kronor från bolaget.

I nuläget kan företaget inte svara på exakt hur deras batteri kommer vara och om de blir en konkurrent till Northvolt.

Batterifabriken Northvolt

– Det är alldeles för tidigt att svara på. Vi vet inte hur det kommer bli i dagsläget utan det är något som vi eventuellt får ta ställning till i framtiden, säger Fredrik Fryklund, presskommunikatör på Nevs.

Northvolt positiva till nyheten

Tanken med Northvolts batterifabrik är att den både kommer tillverka battericeller och sammansätta batterier till elbilar. Där av kan de inte uttala sig i hur mycket den nya batterifabriken i Trollhättan kommer påverka de men överlag är företaget positiva till nyheten.

– Vi välkomnar alla initiativ till att etablera en europeisk värdekedja kring batteritillverkning och att det skapas ett batterikluster i Europa och Sverige. Det kommer krävas många aktörer för att det ska bli verklighet, säger Jesper Wigardt på Northvolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet