Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan hittades nedkyld med flera brutna ben i gruvhålet. Foto: Adam Danielsson/SVT

Kvinna hittades svårt skadad i gruvhål i Norberg – nu åtalas mannen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen åtalades den man i fyrtioårsåldern som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för mordförsök och våldtäkt efter en händelse vid ett gruvhål utanför Norberg.

Det var den 22 april som förbipasserande hörde en kvinna ropa på hjälp nedifrån ett gruvhål vid Långgruvan utanför Norberg. Det visade sig att hon låg på botten av ett 24 meter djupt gruvhål och snart uppstod misstankar om att hon blivit utsatt för våld. Tre dagar senare anhölls en man i 40-årsåldern, som senare häktades, misstänkt för våldtäkt och försök till mord på kvinnan.

– Han tvingade till sig samlag med kvinnan genom både misshandel och dödshot. Våldtäkten skedde på en enslig och farlig plats som kvinnan inte hade någon möjlighet att lämna. Därför menar jag att brottet måste bedömas som grovt. Sedan misshandlade han henne igen och knuffade ned henne i ett gruvhål som hon inte kunde ta sig ur. Hon tillbringade cirka ett dygn i gruvhålet och det var enbart tillfälligheter som gjorde att hon hittades och kunde räddas, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing som är förundersökningsledare.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

För SVT berättar åklagare Ann-Sofie Trossing mer om det uppmärksammade fallet.

Mannens advokat Anders Ylönen har också tagit del av åtalet.

– Min klient förnekar alla anklagelser som riktas mot honom, mer än så vill jag inte kommentera i nuläget, säger Anders Ylönen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet