Marita Garman, ungdomskoordinator och Elisabeth Fornelius, ungdomsföljare, är beredda på att fler unga kan behöva stöttning framöver. Foto: Jenny Berggren/SVT

Navet i Arboga stöttar sysslolösa unga – räknar med ökat tryck

Uppdaterad
Publicerad

Många av de jobb som ofta blir ungas språngbräda in på arbetsmarknaden försvinner i och med coronakrisen. På Navet i Arboga, en verksamhet för unga utan sysselsättning, räknar man med ett ökat tryck framöver.

– Vi får helt enkelt anpassa oss efter det som händer. Kanske får vi öppna upp mer, säger ungdomsföljaren Elisabeth Fornelius.

Många branscher där ungdomar ofta har sina första jobb, som handel, restaurang och turism har drabbats hårt av coronkrisen. Arbetstillfällen har försvunnit och många tvingas säga upp medarbetare.

Det här gör att Navet, den kommunala verksamhet i Arboga som stöttar unga i åldrarna 15-25 år som saknar sysselsättning, räknar med att se ett ökat tryck på deras verksamhet framöver.

Coronaviruset i Västmanland

Redan nu märker de av viss oro och att föräldrar hör av sig och funderar kring ungdomarnas svårigheter att hitta sommarjobb.

– De motiverande samtalen är en stor del av vår verksamhet. Det handlar om att boosta och få ungdomarna att växa, säger ungdomskoordinatorn Marita Garman.

Vad är Navet?

En mötesplats på Kyrkogatan 12 A i Arboga, för unga mellan 15-25 år som saknar sysselsättning. Det behövs ingen föranmälan. Även vårdnadshavare kan kontakta verksamheten.

Erbjuder stöd till att komma vidare till studier, praktik eller jobb. Bollplank gällande CV, och för frågor kring kommunens verksamheter, a-kassa. försörjningsstöd, Försäkringskassan och andra myndigheter.

Ska vara en stressfri plats att gå till för samtal, få rutiner och olika typer av gruppverksamheter. 

Drivs av barn- och utbildningsförvaltningen och arbetsmarknadsverksamheten i Arboga kommun sedan 2016 och finansieras också av projektpengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet