Noggrann smittspårning efter upptäckt av indisk coronavariant i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns sannolikt flera fall av den indiska coronavarianten i Västmanland. Nu görs en noggrannare smittspårning i efterhand av två fall som konstaterades i länet för en månad sedan.

– Det finns inte svar på alla frågor men allt tyder på att det är en mer smittsam variant, säger Lars Blad, tillförordnad smittskyddsläkare.

Det var via Folkhälsomyndighetens nationella övervakningssystem, då de i efterhand screenar tio procent av de konstaterade coronafallen, som det upptäcktes två fall av en indisk coronavariant i Västmanland från början av april.

Enligt Lars Blad handlar det om en indisk variant som placeras någonstans mitt emellan det halvdussin mutationer som anses ”särskilt betydelsefulla” – eller oroande –  och den hela uppsjö av virusvarianter som anses ”särskilt intressanta”.

Nu görs en noggrannare smittspårning i efterhand av de två fallen, vilka miljöer de finns i samt eventuella sekundärfall. 

– Det går ju ut på att säkerställa att inte smittspridningen, för de här fallen, sker i flera led. Utan att det stannar av, säger Lars Blad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.