Foto: SVT Grafik

Nu börjar licensjakten på varg

Uppdaterad
Publicerad

Jakten kommer att pågå mellan den 2 januari 2018 och som längst till och med den 15 februari. I Västmanland har länsstyrelsen fattat beslut om licensjakt på sex vargar.

Det är Kölstareviret norr om Köping och dess vargar som ska bort. Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att konflikter mellan människa och djur ska minimeras.

– Vi har ett högt antal vargrevir i Västmanland. För att minska antalet revir och koncentrationen så har vi fattat beslut om att ett revir ska upplösas, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Sofia Sollenberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Fem vargar i reviret

Vinterns jakt omfattar sex vargar oavsett kön och ålder, även om länsstyrelsens senaste inventering säger att det endast finns fem vargar i reviret just nu.

– Ja, man fattar beslut om sex vargar för att det är den genomsnittsliga flockstorleken den här tiden på året. Årets inventering pågår ända fram till sista mars, så vi vet inte hur många de är då, säger Sofia Sollenberg.

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.