Ett gäng från Norge har campat sedan i söndags inför årets bilträff i Västerås. Foto: Audrey Erath/SVT

Nu börjar motorfesten i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Veteranbilarna och raggaråken har redan rullat in i stan, men idag börjar första upplagan av Västerås Summer Meet. Arrangören förväntar sig 12.000 bilar och 20.000 besökare för att det ska gå ihop sig ekonomiskt.

Ute på Johannisbergs flygfält pågår förberedelserna för fullt. Här blir det som vanligt marknad med bildelar, kläder och nostalgiföremål samt bedömningstävling av bilar i olika kategorier, men det är också mycket nya arrangemang kring livsstilen, restaurang och konserter.

– Vi väntar oss 12.000 bilar och 20.000 besökare, säger Klas Brink som arrangerar träffen.

Västerås Summer Meet

Vad händer om det inte blir så?

– Då blir det jobbigt rent ekonomiskt. Men jag tror inte det ska vara några problem, 20.000 personer ska vi säkert få ihop. Utifrån alla de kommentarer jag får i tidningar och runt om på internet så verkar det som att 65 procent av alla de som besökt Västerås tidigare kommer tillbaka hit, säger Klas Brink.

Kampen om raggarna

Det är första gången Västerås Summer Meet arrangeras, men på samma datum som den gamla bilträffen Power Big Meet som nu arrangeras nere i Lidköping. Konkurrensen med två bilträffar på samma datum har påverkat beläggningen på stadens hotell och campingplatser, det är inte lika fullbokat i år. De som campat sen i början av veckan upplever att det är glesare i år med de tidiga besökarna.

– Det känns som att allt äckligt folk åker hit. Det är jättebösigt här, men det är jättekul. Men då vill inte fina människor åka hit antar jag, utan de åker till Lidköping istället, säger Emma Krarup från Göteborg.

Västerås självklara valet

Hon och hennes sällskap har varit här tre gånger, men funderade aldrig på att följa med till Lidköping när Power Big Meet flyttade.

– Jag tror att det blir bättre i år, det har alltid varit så mycket folk så man knappt har kunnat åka i stan, säger hon.

Kjell Petterssen från Tromsø i Norge har varit här sedan 90-talet, men han velade inte heller mellan Västerås och Lidköping. Han är också inne på att raggarna i större utsträckning väljer Västerås.

– De kan ha sin finbilsträff där nere i Lidköping, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerås Summer Meet

Mer i ämnet