• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Christoffer Söderman / SVT

Nu eldas det i den nya pannan vid kraftvärmeverket i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det börjat eldas i Block 7, det senaste tillskottet bland Mälarenergis anläggningar. Detta är startskottet på en ny era på kraftvärmeverket i Västerås. För nu kan fjärrvärme- och elproduktionen bli helt fri från kol och olja.

Produktionen drivs istället av återvunna och förnybara bränslen. Primärbränslet som eldas i nya Block 7 är återvunnet trä från till exempel återvinningscentraler och andra industrier.

– Vi kan leverera till våra kunder från den här anläggningen relativt snart, inom ett par veckor. Det formella övertagandet och invigningen av anläggningen sker i mars, men vi kommer köra anläggningen fram tills dess under vintern, säger Magnus Eriksson, affärsområdeschef värme på Mälarenergi.

Magnus Eriksson, affärsområdeschef värme på Mälarenergi. Foto: Christoffer Söderman / SVT

Tillsammans med Block 6 som byggdes 2014, vars huvudsakliga bränsle är hushållsavfall, täcker Block 7 cirka 86 procent av värmeproduktionen för Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck.

– Omställningsresan har kostat dryg fem miljarder så det är mycket pengar, men för miljön är det här stort. Vi har minskat våra koldioxidutsläpp med tre fjärdedelar sen 2010, säger Magnus Eriksson.

Inne i Block 7. Foto: Christoffer Söderman / SVT
Ångblåsning genomförs för att blåsa rent rörledningarna mellan pannan och turbinen från eventuellt smuts som kan finnas kvar efter montaget. Foto: Christoffer Söderman / SVT
Bandet som ska transportera bränslet till pannan är långt. Foto: Christoffer Söderman / SVT
Det eldas redan inne i pannan. Foto: Christoffer Söderman / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.