Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Susanna Ahnlund berättar om åtalet mot Karl Hedin. Foto: SVT

Jaktbrottshärvan: Nu inleds rättegången mot Karl Hedin och tre medmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen som lett till att trämiljardären Karl Hedin, en kvinna och två män står åtalade för olika typer av jaktbrott har skapat stort engagemang i Jaktsverige. När rättegången inleds på måndagen väntas många samlas vid Västmanlands tingsrätt.

Den har krängt åt olika håll och dess trovärdighet har starkt ifrågasatts av de åtalade. De har gång på gång anmält polis och åklagare. Anmälningar som avskrivits. Den omfattande utredningen om jaktbrott har pågått i snart tre år.

Kritiken pekar på påstådda brister i utredningen, men kretsar också kring den åtalade kvinnans trovärdighet.

Tipsade polisen – själv misstänkt

Hon var den som inledningsvis kontaktade polisen och hävdade att hennes make samt Karl Hedin bedrev olaglig jakt i Bergslagen. Hennes tips ledde till att telefoner avlyssnades, bastömningar inhämtades, gift hittades och gripanden av flera personer genomfördes. Över ett år efter tipset, sommaren 2019, drog kvinnan sig ur utredningen och sa att hon ljugit. 

– Hon har inte haft förmågan att inse konsekvenserna av sitt handlande, säger hennes advokat Thomas Jönsson.

Misstänkt för stämpling till mord

Kammaråklagare Lars Magnusson menar dock att han har andra bevis som styrker att kvinnans inledande berättelse stämmer.

– Hon har också lämnat en detaljerad berättelse som stämmer bra med annan information vi har, säger Lars Magnusson.

Veckan före rättegången lämnade Karl Hedins försvarsadvokat samt advokaten som företräder företaget AB Karl Hedin ytterligare uppgifter kring kvinnan: Hon ska vara misstänkt för stämpling till mord på sin make.

Kan påverka rättegången

Enligt kvinnans advokat Thomas Jönsson har hon inte fått någon information om att hon är misstänkt för brotten. Han förklarar dock att hennes hälsotillstånd är så dåligt att hon inte kommer att kunna medverka på rättegången.

Innan rättegången kan börja enligt plan måste rätten därför ta ställning till om de nya uppgifterna och kvinnans frånvaro förändrar läget. Beslutet fattas direkt på måndagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet