Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Borell, brottsförebyggande samordnare på polisen, berättar om den utökade kamerabevakningen som bland annat ska införas på Bäckby. Foto: Caroline Slotte/SVT

Polisen sätter upp fler kameror på Bäckby – ser effekt på brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Kamerorna som bevakar östra Bäckby från olika håll rullar dygnet runt. Nu ska de bli ännu fler.

Några gånger har gärningsmän fångats på bild, men att filma brottslingar på flykt är inte syftet – det är en helt annan effekt polisen vill åt.

– Det är främst den planerade brottsligheten som minskas när vi sätter upp kameror. Ibland kan vi också se att den flyttar på sig, säger Fredrik Borell som är brottsförebyggande samordnare på polisen.

Forskning på kameraövervakning visar att kriminella i första hand slutar begå brott på platsen där kamerorna sätts upp, i andra hand flyttar de brotten till en ny plats.

Bäckby mitt Bäckby

Kamerorna ska peka mot otrygga platser

Exakt var de nya kamerorna kommer sitta är fortfarande hemligt men platserna som ska övervakas har bland annat pekats ut med hjälp av stadsdelens veckorapporter om otrygghet, så kallade EST-rapporter, som pågått sedan hösten 2018.

Det är inte bara Bäckby som ska få fler kameror. Polisen kommer att utöka bevakningen på flera platser i Västerås.

Känslan av trygghet ökar

Utöver att kamerorna minskar brottsligheten skapar de också en känsla av trygghet hos boende, vilket är en effekt som väger tungt för polisen som kämpar med låga siffror i trygghetsundersökningar.

– Vi märker att de boende kommer fram till våra kollegor här ute och säger att de tycker att det är bra att vi bevakar, de känner sig tryggare, säger Fredrik Borell.

I klippet visar Fredrik Borell en av platserna som ska bevakas av de nya kamerorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet