Peter Håkansson, förbundschef Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, framför en gallrad skog. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

NVK har inga planer på att ändra skogsbruksplanen

Uppdaterad
Publicerad

I Fagersta pågår just nu en namninsamling för att stoppa slutavverkningen av vissa skogspartier nära tätorten. Norra Västmanland kommunalteknikförbund uppger att de kommer att inleda en dialog med de berörda – men troligen kommer de inte att ändra i kommunens skogsbruksplan.

Skogsbruksplanen skulle ha klubbats igenom i Fagerstas kommunfullmäktige i slutet av april, men efter att Naturskyddsföreningen startat en namninsamling och fått ihop drygt 100 underskrifter valde politikerna att återremittera skogsbruksplanen.

Det handlar om vissa skogspartier mot Ötjärnen, norr om tätorten, som har pekats ut för slutavverkning.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund ska nu förbereda ett yttrande. I juni ska skogsbruksplanen på nytt diskuteras i kommunfullmäktige.

– Det är intressant att medborgarna är intresserade. Vi lyssnar på alla naturligtvis. Så vi ska titta på det. Som kommunal skogsägare har vi lite större ansvar än andra skogsägare, säger Peter Håkansson, förbundschef på NVK.

”Betydande avkastning”

Men han poängterar att kommunen har flera intressen att bejaka.

– Vi ska lyssna av vad Naturskyddsföreningen egentligen menar. Andra medborgare har ju förväntningar om att få ta del av den avkastning som skogen ger. Det är ju ett betydande värde.

Kommer ni att revidera skogsbruksplanen?

– Det skulle jag inte tro. Däremot kommer vi att vidta åtgärder. Jag har en naturvårdshandläggare som kommer att komma med mycket tidigare i avverkningsplaneringen, säger Peter Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.