Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lager, verkstad och ett mer centralt läge för övningar och nya lokaler. Den planerade brandstationen i Hallstahammar blir mer än en bara en brandstation för deltidsbrandmännen på orten. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Ny brandstation till Hallstahammar: ”Kommer vara en vinst för alla”

Publicerad

Förslaget på ny brandstation i Hallstahammar med tillhörande utbildningslokaler och övningsområde väntas beslutas om i februari. Förprojekteringen pågår och marken vid Eriksberg intill E18 är redan utsedd.

– Ambitionen är att komma igång med bygget så fort som möjligt, vilket innebär att vi någonstans sent 2023 eller kanske våren 2024 kan vara på plats där och fungera, säger Christer Ängehov chef Räddningstjänsten Mälardalen.

Stationen blir en hopslagning av de nuvarande stationerna i Hallstahammar och Kolbäck. De är idag bemannade av deltidsbrandmän, så kommer den nya stationen också bemannas.

Centralt läge

Numer ingår räddningstjänsterna i Köping, Arboga och Kungsör i Räddningstjänsten Mälardalen. Med en placering av övningsområde och utbildningslokaler i Hallstahammar hamnar den delen mer centralt i länet. Idag finns den funktionen i Västerås. Om beslutet tas som förväntat nu i februari kan bygget inledas. Kalkylerad kostnad för hela paketet ligger på 180 miljoner kronor.

– Det är ju naturligtvis jättemycket pengar, men man får väldigt mycket för pengarna, så vi tror att det här ändå kommer att vara en vinst för alla att vi genomför projektet, säger Christer Ängehov.

"Det är det som är så bra med den här platsen, den är precis i mitten av förbundets område" säger Christer Ängehov chef Räddningstjänsten Mälardalen om läget för den nya stationen och övningsområdet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer