Ny lag om vinterdäck för tunga fordon

Publicerad

Första januari blir det lag på vinterdäck för all tung trafik. VL:s bussar kör sedan länge med vinterdäck, men bland utländska åkare är det många som chansar på att sommardäcken klarar även svenska vintrar.

Lastbilar som åkt av vägen är en vanlig syn längs vägarna när det snöar. Varje år kostar stoppen i trafiken samhället hundratals miljoner kronor. Men nu ska det bli bättring.

– Tunga fordon över tre och ett halvt ton, lastbilar, bussar och personbil klass 2, de ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på drivande axel, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland.

Även VL:s bussar har ofta stått stilla. Men det är inget den nya lagen rår på.

– Den nya lagen påverkar oss inte alls. Den uppfyller vi redan gott och väl, säger Mikael Källberg, teknisk chef på VL.

VL har haft vinterdäck på sina bussar i över 15 år. Så ser det ut på de flesta svenska bussar och lastbilar. Det är framför allt utländska åkare som slarvar med vinterdäcken. Enligt Trafikverket rör det sig om hela 40 procent. Men när vi frågade runt bland utländska åkare verkar det som om den nya lagen redan haft effekt.

Har du vinterdäck på?
– Självklart. Sen en månad tillbaka, säger föraren Silviu Trandafer från Rumänien.

Vad tycker du om att man inför en ny lag?
– Det är jättebra. Det är ju så mycket snö i Sverige, säger Anatoli Kristor, chaufför från Bulgarien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer