Ny lag om vinterdäck för tunga fordon

Publicerad

Första januari blir det lag på vinterdäck för all tung trafik. VL:s bussar kör sedan länge med vinterdäck, men bland utländska åkare är det många som chansar på att sommardäcken klarar även svenska vintrar.

Lastbilar som åkt av vägen är en vanlig syn längs vägarna när det snöar. Varjeår kostar stoppen i trafiken samhället hundratals miljoner kronor. Men nu skadet bli bättring.

– Tunga fordon över tre och ett halvt ton, lastbilar, bussar och personbilklass 2, de ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på drivande axel,säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland.

Även VL:s bussar har ofta stått stilla. Men det är inget den nya lagen rårpå.

– Den nya lagen påverkar oss inte alls. Den uppfyller vi redan gott ochväl, säger Mikael Källberg, teknisk chef på VL.

VL har haft vinterdäck på sina bussar i över 15 år. Så ser det ut på deflesta svenska bussar och lastbilar. Det är framför allt utländska åkare somslarvar med vinterdäcken. Enligt Trafikverket rör det sig om hela 40 procent. Mennär vi frågade runt bland utländska åkare verkar det som om den nya lagen redanhaft effekt.

Har du vinterdäck på?

– Självklart. Sen en månad tillbaka, säger förarenSilviu Trandafer från Rumänien.

Vad tycker du om att man inför en ny lag?

– Det är jättebra. Det är ju så mycket snö i Sverige,säger Anatoli Kristor, chaufför från Bulgarien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.