En av Elsie Anderssons favoritplatser på äldreboendet är artriumet där hon på bilden njuter av en fika tillsammans med Inge Larsson (C) och Johanna Olofsson (M). Se mer av boendet i klippet ovan. Foto: Caroline Slotte/SVT

Nya Källbogården i Surahammar har invigts: ”Det här blir som mitt egna hem”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Nya Källbogården i Surahammar invigdes under fredagen. Byggnationen har pågått sedan 2019 och nu i september kommer de första boende få flytta in. 

– Det är himmelriket, säger Elsie Andersson, 92 som snart ska flytta in.

Nya Källbogården är en tillbyggnad av Källbogårdens äldreboende och består av fyra boendeenheter. Totalt finns det 40 boendeplatser. Några av de som idag bor på Källbogården kommer erbjudas plats på det nya boendet. Det då vissa enheter är i dåligt skick och kommer stängas ner.

Elsie Andersson är en av de första som kommer flytta in och hon ser framemot flytten.

– Man måste känna att det är ett hem och inte en institution. Det här blir som mitt egna hem, säger hon.

De fyra boendeenheterna kommer vara uppdelade på så vis att det är två gruppboenden för personer med demensdiagnos, ett vårdboende och en tvåspråkig enhet med inriktning mot finska. 

Följ med in på en rundtur på det nya äldreboendet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.