Nyheter från dagen: 26 mars

Uppdaterad
Publicerad

Nedan får du ett urval av dagens nyhetshändelser i länet och de mest klickade publiceringarna från SVT Nyheter Västmanland.

Här är områdena i Sala som drabbades värst av översvämningarna

SVT Nyheter Västmanland har gått igenom alla översvämningsanmälningar som gjordes till Sala kommun i samband med det stora skyfallet i september förra året. Tillsammans visar de ett mönster på var skyfallet orsakade störst problem i staden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkermarker, viadukter – och många källare. SVT har kartlagt vilka bostadsområden i Sala som drabbades värst när regnovädret drog in i början av september. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Sala kommun kände till riskerna innan skyfallet: ”Troligen finns ett antal fel i systemen”

Att skyfallet orsakade så stora översvämningar på sina håll sker sällan. Men att det var just de tre bostadsområdena som blev så hårt drabbade – den risken kände kommunen redan till.

– De ligger samtliga lågt i terrängen, säger tekniska chefen Åsa Kling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man behöver utreda i varje enskild fastighet vad det är som har gjort att man fått in vattnet”, säger Åsa Kling, teknisk chef på Sala kommun. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Jättegrävare ska ge mer fågelliv utanför Västerås: ”Ser lite kladdigt ut”

Flytande på pontoner tar sig jättegrävaren fram i Askövikens naturreservat utanför Västerås. Det som vid en första anblick ser ut som förstörelse ska tvärtom skapa mer livsutrymmen åt fåglarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
” Vi hoppas att det kommer bli jättefint”, säger Mats Harrysson, förvaltare för Asköviken på Länsstyrelsen. Se hur den flytande jättegrävaren jobbar på vattnet i naturreservatet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Har du ett nyhetstips eller bilder/video från en händelse? Mejla till: vastmanland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.