Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nytt vägskäl för Skultunatippen: ”Ska inte drabba västeråsarna” Foto: Arkivbild / Caroline Slotte / SVT

Nytt vägskäl för Skultunatippen – kommunen: ”Företaget ska betala för vad de ställt till med”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Västerås har nått ett vägskäl gällande Skultunatippen. Kommunen kan nu begära skadestånd i den pågående rättsprocessen för att få pengar till en eventuell sanering – eller så kan kommunen dra igång en egen rättsprocess.

Något definitivt beslut togs inte på kommunstyrelsens senaste sammanträde, men politikerna diskuterade vilka alternativ som finns för att skattebetalarna ska slippa betala en eventuell sanering av platsen. 

– För min del är det viktigaste att företaget ska betala för det de ställt till med. Det här ska inte drabba västeråsarna, säger Anna Thunell (MP), ordförande i miljö- och konsumentnämnden. 

De alternativ som Västerås stad diskuterar är om kommunen kan begära skadestånd när eller om åklagaren väcker åtal mot huvudmännen i företaget bakom Skultunatippen, eller om kommunen själva måste driva en rättsprocess. Det senare om det inte finns möjlighet att begära skadestånd och om det finns en risk att företaget överger fastigheten. Dock kan en sådan process ligga flera år framåt i tiden. 

Tidigare har miljö- och konsumentnämnden i Västerås fattat beslut om att företaget ska transportera bort allt avfall senast 15 maj 2021, men det ser inte särskilt ljust ut för att det ska lyckas. 

– Vi har inte fått ett definitivt nej, men det har inte hänt något sedan dess, så det är väldigt liten sannolikhet att det blir av, säger Anna Thunell (MP). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet