En skarpladdad handgranat hittades under natten mot måndag vid en bostad i Västerås. ”Ska inte finnas ute i samhället”, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen. Foto: Google/Polisen

Polisen bekräftar: Fyndet var en skarpladdad handgranat – hittades utanför bostad i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar nu att insatsen på Jakobsberg inleddes efter att de hittat en skarpladdad handgranat utanför ett bostadshus.

– Det är mycket allvarligt. Sådan här utrustning använder man i krig. Det är inte något som ska finnas ute i samhället, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Efter att VLT skrivit om fyndet berättar polisen att handgranaten är omhändertagen och säkrad. Den ska analyseras och spårsäkras.  Polisen fortsätter sitt arbete genom att förhöra personer som kan ge viktig information.

– Vi har ingen gripen eller misstänkt för brottet, säger Jonas Eronen.

De är relativt säkra på att handgranaten var riktad mot en specifik byggnad på Jakobsberg.

Kände ni till att det fanns ett hot mot någon av personerna i bostaden?

– Nej, det är inte något som kommit till min kännedom.

Det finns dock målsägande i fallet och polisen vill poängtera att det inte är farligt att röra sig i området.

– Föremålet är som sagt omhändertaget och allmänheten har ingen anledning att känna oro eller otrygghet att röra sig utomhus.

Området genomsöktes av specialsökhundar under morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.