Nu överklagar Svenska rovdjursföreningen vargjakten till Kammarrätten. Foto: TT

Överklagar licensjakt på varg – igen

Uppdaterad
Publicerad

I november överklagade Svenska rovdjursföreningen Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg till Förvaltningsrätten i Luleå. Överklagandet avslogs, ett beslut som föreningen nu överklagat till Kammarrätten i Sundsvall.

Orsaken till att föreningen gång på gång överklagar beslutet om licensjakt på varg är flera.

– Det är så många skäl men vi tycker att Förvaltningsrätten på punkt efter punkt förbisett eller missförstått våra skäl till att detta ska stoppas och då vill man att det ska prövas i en högre domstol, säger ordförande Torbjörn Nilsson.

Svenska rovdjursföreningen menar också att det finns färre än 300 vargar vilket de skriver är Naturvårdsverkets undre gräns för om man ska kunna ha licensjakt.

Det är fem Länsstyrelser som tidigare i år beslutat om licensjakt i vinter: Örebro, Västmanland, Värmland, Dalarna och Gävleborg. I Västmanland rör beslutet licensjakt på sex vargar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.