Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tredjeklassarna på Gäddeholmsskolan skapar flasklyktor av plastskräp som de plockat från skolans omgivningar. Foto: Herish Naseri/SVT/Mikaela Matar/UR

Plastskräp lyser upp skolgården på Gäddeholmsskolan i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tredjeklassarna på Gäddeholmsskolan i Västerås plockade plastskräp och skapade ljuslyktor. Nu lyser slingorna upp den mörkaste delen av skolgården.

– Det blir mysigare och skapar trygghet samtidigt som det är bra för klimatet och miljön, säger läraren Jessica Kropp Stärling.

Varje år slängs 100 000-tals ton plast i Sverige. En del av det hamnar i naturen. På Gäddeholmsskolan i Västerås antog tredjeklassarna UR:s utmaning Klimatkompis, där skolklasser lär sig mer om plast och hur de bäst hanterar det.

På 40 minuter hade eleverna fått ihop nio säckar plastskräp i skolans omgivning.

– Vi blev alla överraskade över hur mycket skräp det var bara i närheten av skolan. Hur mycket är det då inte i hela området? undrar läraren Jessica Kropp Stärling.

Lysande plastskräp

Det mesta av skräpet hamnar i soptunnan eller på återbruket, men en del av plastflaskorna får helt nya och lysande användningsområden, nämligen som lyktor på skolgården.

– Man ska känna sig trygg och för att det inte ska vara så mörkt, säger nioårige Lio Fröjd.

Utmaningen Klimatkompis slutar i mitten av oktober men den har gett ringar på vattnet.

– Barnen har redan nu börjat prata om hur man kan utvinna plast ur haven och vad de ska bli när de blir stora, säger Jessica Kropp Stärling.

Titta i klippet hur man gör ljusslingor av plastflaskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.