Pojkar ville vara lucia – stoppades av läraren

Uppdaterad
Publicerad

När killarna i klassen på Fryxellska skolan i Västerås gjorde anspråk på att vara lucia fick de nobben av musikläraren. En problematiskt situation, enligt skolans rekor.

På fredagen firades lucia över hela Sverige. En av alla skolor som ställde upp med ett Luciatåg var Fryxellska skolan i Västerås, som bjöd på ett vackert och stämningsfullt framträdande.

Men när det inför skulle bestämmas vem som skulle vara Lucia, var det flera killar i klassen som ville vara det. Men musikläraren tyckte inte det var någon bra idé och stoppade det.

– Vår musiklärare säger att det ska vara hederligt och gammalt, berättade eleven Alice Freij för Tvärsnytt.

Tradition kontra jämställdhet

När Tvärsnytt kontaktar skolans rektor, Anneli Hallström, känner hon inte till händelsen.

– Det där har jag inte hört något om, säger hon.

Är det så att killar, som vill vara lucia, inte får vara det på er skola?

– Det har jag faktiskt inte funderat på. Men det är en lite problematisk situationen. Å ena sidan ska vi verka för jämställdhet i samhället. Å andra sidan ska vi värna om våra traditioner. Och traditionen säger att lucia ska vara en kvinna.

”Klart sånt här ska diskuteras”

Men kvinnor är ju tomte, fast traditionen säger att det ska vara en man?

– Visst är det så, och klart att sånt här ska diskuteras. Jag ska prata med berörda elever och lärare på måndag och höra vad de säger om det här.

Ser du några problem om en kille vill vara lucia?

– Vi är en friskola med inriktning på musik och dans. Vårt luciatåg är väldigt efterfrågat och i det erbjuder vi gammal tradition. Sen måste vi så klart vara öppna för att diskutera det ur olika perspektiv, så som jämställdhet. Men frågan är hur efterfrågat det är med en manlig lucia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.