Foto: TT

Polisen: Inget riktat arbete mot svarttaxi

Publicerad

Svarttaxiverksamheten blomstrar på sociala medier. Mer riktade insatser från polisen, pekas ut som en lösning av flera parter inom den lagliga taxibranschen. Men polisen i Västmanland arbetar inte med frågan.

Helt öppet erbjuder svarttaxichaufförerna sina tjänster online, kunde SVT Nyheter Västmanland berätta i förra veckan. Många kör dygnet runt och till betydligt lägre pris än den vita taxiverksamheten.

Såväl branschorganisationen, fackförbundet Transport, lokala taxibolag och Skatteverket bekräftade problemet. Och alla pekar mot polisen, som de menar behöver arbeta mot den.

– De som säljer denna typ av tjänster annonserar i dag helt öppet så det borde vara relativt enkelt att ringa in, sa Christer Holmlund, regionchef Cabonline.

SVT Nyheter Västmanland har flera gånger sökt polisen för en intervju, men de avböjer. Polisen gör inget riktat arbete mot svarttaxi, skriver Jonas Eronen, poliskommissarie och presstalesperson vid polisregion Mitt i mejl efter flera kontakter.

Han skriver att svarttaxi förekommer främst under fredag- och lördagskvällar, och att de som tjänstgör då måste prioritera bland ärenden.

”Helgresursen arbetar under en strikt prioritering vilket medför att den ofta tas i anspråk till ärenden med akut karaktär”, skriver Jonas Eronen.

Stor ökning av svarttaxi – affären görs upp på sociala medier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ringer SVT flera av dem som i en grupp på Facebook erbjuder sig att köra – en svarttaxiverksamheten som vuxit senaste åren. Foto: Akon Baker/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svarttaxi i sociala medier

Mer i ämnet