Foto: SVT/TT Montage: SVT

Poliser attackerades med gatstenar

Poliser som ryckte ut till bostadsområdet Bäckby i Västerås utsattes för stenkastning av ett 15-tal ungdomar. Ungdomar kastade stenar och gatstenar mot polis, privatpersoner och fordon från lokaltrafiken.

Oroligheterna i Bäckby började vid 22.00-tiden på måndagskvällen och pågick till framåt 01.30-tiden på natten.

Först kallades larmades polisen till området efter att två personer kastat sten mot en bil från Västmanlands Lokaltrafik.

– Ungdomarna åkte på moped och kom ifatt fordonet och kastade en sten mot bakrutan, det var så det började, säger Mats Länn från polisens ledningskommunikationscentral.

Stenkastning mot VL-bil

Det var ett trafikledningsfordon från VL som attackerades först. När polisen kom kastades stenar mot den första polispatrullen. Polisen fick även fyrverkerier skjutna mot sig. Det var ett 15-tal ungdomar som rörde sig på platsen.

Läs mer: ”Stenkastning ett bakslag till följd av ökad närvaro”

– Första patrull kommer på plats och möts av stenkastning. Det är gatsten vi pratar om så det är ganska stora stenar. Jag tror att det sammanlagt är tre polisfordon som fått skador efter gatstenarna. Det rubriceras som försök till grov misshandel.

Sex omhändertagna

Fler poliser kallades till området, bland annat hundpatruller, men stenkastningen fortsatte. När polisen till slut omhändertog sex personer med stöd av polislagen så lugnade det hela till slut ned sig, vid ungefär klockan 01.30.

– Vi omhändertog och fick bort de som stökade mest, det är en bidragande orsak, säger Mats Länn.

De är inte misstänkta för något brott då det inte går att styrka vem som har gjort vad.

”Väldigt farligt”

Ingen person kom till skada, men flera polisbilar skadades efter att gatstenar kastats mot bilarna.

– Det är ju väldigt farligt. Poliserna satt i bilarna och det var ingen ruta som gick sönder men det är ju skador på bilarna, säger Mats Länn.

Vid 03.30-tiden var allting lugnt och polisen planerar inga särskilda åtgärder i Bäckby efter nattens oroligheter, mer än att man ska utvärdera vad som skedde.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer