Bevisen mot 21-åringen räckte inte för att åtala honom för mordförsök. Foto: TT

Polisskott mot villa ledde polisen till stor kokainhärva

Uppdaterad
Publicerad

När polisen började spana på 21-åringen, som tidigare var misstänkt för att ha skjutit mot en polismans villa, uppdagades en större kokainhärva.

I dag åtalades den 21-årige mannen och hans 23-åriga flickvän för grovt narkotikabrott. Enligt åtalet har de från januari 2016 till februari 2018 hanterat och sålt minst 800 gram kokain.

– Det är bara en bråkdel som vi kan visa, enligt min uppfattning har det förekommit större försäljningar, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund som lett utredningen.

Skott mot polisvilla Västerås

Åtta av knarkköparna har identifierats och de åtalas för narkotikabrott.

Massutskick av sms

Enligt åklagarens bevisning har 21-åringen gjort massutskick av sms till de misstänkta köparna med meddelandet: ”Hjälp finns med utkörning”. Det ska ha varit signalen att det fanns kokain att köpa.

Inbetalningarna gjordes sedan till den 23-åriga flickvännen. På hennes konto fanns drygt 458 000 kronor.

– Av den summan kan jag styrka att 173 700 är brottsliga pengar, det är betalningar som gjorts av privatpersoner för narkotikan.

Vapenfynd i skogen

Paret åtalas även för grovt vapenbrott sedan polisen spårat dem till en vapengömma i skogarna vid Finnslätten. Polisen spanare såg hur flickvännen skjutsade 21-åringen till skogen.

När han lämnade skogen letade polisen igenom området och hittade en färdigladdad pistol, en Smith & Wesson.

– Vi lät vapnet ligga kvar, det var ju tanken, och sedan satte polisen upp kameror i skogen. Jag påstår att det är 21-åringen som senare hämtar det, han stämmer väl överens med bilderna, säger åklagaren.

Nekar till brott

21-åringen åtalas för ytterligare ett grovt vapenbrott – den Kalashnikov som användes vid beskjutningen av en polisvilla – har funnits i hans ägo enligt åtalet.

Hemlig telefonavlyssning, fotografier, analys av 21-åringens mobiltelefons position och sammanställningar av sms, swish-överföringar och inbetalningar till flickvännens konto utgör åklagarens bevisning.

Ett person ska också vittna att han betalat in 30 000 kronor till flickvännens konto.

– Fast han är inte misstänkt för brott, han har bara betalat in en skuld.

En skuld som någon annan , exempelvis en närstående, inte kunde betala?

– Ja, så kan det vara.

Paret och köparna nekar till brott. 21-åringen har erkänt innehav av sammanlagt 27 gram kokain.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skott mot polisvilla Västerås

Mer i ämnet