Facket: ”Bättre än friskvårdstimme”. Så fungerar friskvårdsprojektet. Foto: SVT/TT

Positiva effekter av att ge anställda som tränar extra semester

Uppdaterad
Publicerad

Att ge anställda som motionerar på fritiden extra semester, det har gett positiva effekter på sjukfrånvaro och anställdas mående. Ett år efter starten summerar och förlänger nu Västerås kommunala bostadsbolag sitt uppmärksammade friskvårdsprojekt.

– Vi ser trenderna, att det absolut går åt rätt håll, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef Mimer.

Bostadsbolaget var inte först, men fick ändå mycket uppmärksamhet både i Sverige och utomlands när de startade sitt friskvårdsprojekt för ett år sedan.

I ett försök att minska stress och sjukfrånvaro bland anställda, infördes möjligheten att motionera på fritiden och få tillbaka en del av tiden som lagts ner i form av semester.

Wivecka Ljungh är HR- och kvalitetschef hos Mimer. Foto: SVT

Lägre sjukfrånvaro

Uppföljningen efter ett år visar att 72 procent av de omkring 150 anställda deltagit i någon form. Sjukfrånvaron har under tiden minskar från 4,66 procent till 3,33 procent och företaget har inte längre några långtidssjukskrivna på heltid.

Enligt enkäter som gjorts, där 17 personer i en testgrupp fått svara på frågor före och nu, har minst tre personer gått ifrån beteenden och livsstilsmönster som gjorde att de förut låg i riskzon för att utveckla ohälsa. 

Vissa uppger dock att de skulle ha tränat ändå, men att projektet är en bonus. 

”Ingen ska tala om när jag ska träna”

Men hur kan ni egentligen veta att det är projektet som haft de här effekterna på sjukfrånvaron?

– Det kan vi inte säga helt säkert än och det är ju därför vi gör det här ett år till, för att se om trenden håller i sig. Men vi är rätt så säkra på att en del av sänkningen beror på det här projektet. Det vi vet är att motion och att röra på sig i längden ger mindre sjukfrånvaro.

Dock har det ifrågasatts, framförallt utifrån, om det inte kan stressa medarbetare ytterligare att känna tvång att behöva motionera på fritiden.

– Vi kan se i livsstilsanalyserna, att den grupp på 20-30 procent som inte använder det här, tycker att ”det är ingen annan som ska tala om när jag ska träna” och att det kan stressa. Samma har kommit som frågor utifrån. Men det här är inget tvång, det är frivilligt och det är så vi bemöter den kritiken, säger Wivecka Ljungh.

Ronald Pfendtner är ordförande i Visions fackklubb hos Mimer. Han berättar att projektet är uppskattat bland anställda och att han hört positiva tongångar bland medlemmarna. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.