Foto: SVT

Kanalpråmen i Hallstahammar ger jobb-flyt

Uppdaterad
Publicerad

Halvvägs in i projektet har en del redan gått vidare till jobb och studier, andra fått upp ögonen för nya yrkesbanor. Arbetsmarknadsprojektet i Hallstahammar, där arbetslösa renoverar den gamla pråmen Albert, har redan gett positiva effekter.

– Det är ju skönt att vi som varit långtidsarbetslösa får någonting att göra samtidigt som vi får söka jobb. Vi har liksom inte det där kravet på att vi måste vara kvar, utan de vill ju helst att vi ska få ett annat jobb, säger Sonny Kohlin från Kolbäck.

Sonny Kohlin, prejektanställd Foto: SVT

Han är en av de projektanställda som jobbar med att renovera den gamla pråmen Albert i Hallstahammar. Framförallt är syftet att ge personer som idag står utanför arbetsmarknaden en språngbräda mot arbetslivet.

Halvvägs

Det har nu gått tre månader av det planerade sexmånadersprojektet.  I det uppresta arbetstältet är det full aktivitet. I en slags ångmaskin värms långa träplankor som sedan kan böjas till pråmens nya skrov.

Det slipas, sågas och hamras.

– När jag fick frågan att vara med tänkte jag att det är en bra utmaning. Jag är själv skolad rörmokare i grunden och har aldrig jobbat med byggen förut. Men nu har det blivit som en hobby, så nu håller man på och bygger hemma också liksom. Det är bord och stolar och allt möjligt, bara man får bygga, skrattar Sonny Kohlin.

Flera har gått vidare

Just nu har tio personer sysselsättning i projektet. Fyra har praktik, sex har projektanställning. Av de tre miljoner kronor som finns i budgeten har Hallstahammars kommun lagt in en halv, resten kommer utifrån från bland annat arbetsförmedlingen.

Och hittills har åtminstone tre personer passerat genom projektet och gått vidare till jobb, studier eller annan verksamhet enligt projektledare Kjell Nordeman.

– Det är ju alltid lättare att få ett jobb när du har ett jobb, säger han.

Kjell Nordeman, projektledare. Foto: SVT

Men det har ju inte gått jättelång tid sedan ni startade, hur stor del tror du att projektet egentligen haft i det där att folk tagit ”steget vidare”?

– Jättestor. Det vi vill är ju att stärka människorna. En del av dem har ju varit borta ganska länge från arbetsmarknaden och det betyder jättemycket att vi pratar om det här, att få rutiner, arbetskamrater och att få ha förväntningar på ett jobb.  Och att känna sig behövd och efterfrågad, säger Kjell nordeman.

Vill gärna slutföra

Målet med själva bygget är att få pråmen sjöduglig till sommaren och att då kunna köra passagerare på kanalen för att på sitt sätt ge tillbaka till kommunen.

Vad projektet kommer att ge och innebära för Sonny Kohlin på sikt, återstår att se.

– Jag vill gärna vara med och slutföra det. Jag var en av de första som kom in i det och det skulle kännas bra att få vara med och sjösätta den färdiga pråmen. Att få göra färdigt det vi påbörjade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.