Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uppmärksamma närståendes situation” Socialstyrelsens psykiatriexpert Pontus Strålin berättar vilka brister de har upptäckt när våldsbrott sker kort efter vårdkontakt. Foto: SVT

Psykiatriexperten bekräftar: Finns brister när våldsbrott sker kort efter vårdkontakt

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ofta brister i vården när det sker allvarliga våldsbrott, och där förövaren nyligen har haft en vårdkontakt.

– Många av de här personerna har haft kontakt med vården kort tid innan händelsen, säger Pontus Strålin, medicinskt sakkunnig i psykiatri på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har undersökt grovt och dödligt våld mot barn och vuxna i nära relationer under de senaste två åren. De identifierar allvarliga brister i samhällets skyddsnät och menar att det går att minska risken för brott.

Rapporten tar upp 26 barn i hela landet som utsatts för grovt eller dödligt våld under 2022 och 2023. En slutsats är att föräldrar med psykisk ohälsa eller psykiatriska tillstånd ges otillräcklig vård. När det gäller vuxna, 43 personer som dödats eller utsatts för försök till dödligt våld av närstående, konstaterar rapporten att våldsutövande inte uppmärksammas av vården.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Ica Haga-fallet aktuellt

Pontus Strålin menar att rapportens slutsatser kan vara relevanta för fallet med kvinnan som dömdes för grov mordbrand efter att ha satt eld på Ica Haga i Västerås. Händelsen inträffade bara en timme efter att hon blivit utskriven från en psykiatrisk slutenvårdsavdelning för tredje gången på en månad.

– Man kan inte låta bli att undra om de hade kunnat uppmärksamma den här personens sjukdomsbehov på ett annat sätt och vidta andra åtgärder, men samtidigt är det här frågor som man måste titta på inom ramen för de utredningar som pågår, säger Pontus Strålin, medicinskt sakkunnig i psykiatri på Socialstyrelsen.

Så ska psykiatrin förändras

Socialstyrelsen har flera pågående regeringsuppdrag som handlar om psykiatrin, bland annat ska de kartlägga hur de psykiatriska akutmottagningarna arbetar och stödja utvecklingen av arbetssätt inom den psykiatriska tvångsvården.

– Förhoppningsvis kan de här projekten bidra till att höja kvaliteten på den här vården på sikt, säger Pontus Strålin.

Se tidigare delar av SVT:s granskning: Allvarliga brister inom psykiatrin – kvinna skrevs ut och brände ned matbutik i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan åkte in och ut från psykiatrin flera gånger innan hon tände eld på Ica-Haga i Västerås. Här får du se hur det såg ut för henne innan branden. Foto: Privat, Texturelabs, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet