Falukorvsemlan. Foto: Sofia Westergren

Falukorv eller semla – bakelsen som förvirrar smaklökarna

Uppdaterad
Publicerad

P4 Västmanland började under sin morgonshow att spekulera i nya kreativa versioner av semlor. Idén om ugnsbakad falukorv med potatismos som semla snappades upp av ett bageri i Strömsholm och resten är historia.

Det var under P4 Västmanlands morgonshow som idén om falukorvssemlan kom fram.

– Jag fick bara en bild i huvudet. Jag försökte tänka på någonting med öppningar där man kan peta ner mandelmassa och falukorv i ugn är ju just så. Men jag trodde aldrig någon faktiskt skulle nappa på idén, säger Liselotte Mellersmo, programledare på P4 Västmanland.

Idén blev verklighet

P4 Västmanlands idé snappades upp av bagaren och konditorn Sofia Westergren som bestämde sig för att försöka skapa semlan själv.

– Jag stod och lyssnade på radion i bageriet och skulle precis börja baka våra semlor. Det lät ju helt galet men jag kunde ändå se det hela framför mig och ville utmana mig själv. Det är ju inget vi tänker sälja i bageriet men det var ju en kul grej, säger Sofia Westergren.

Hur smakade den?

– Den smakade ju semla. Det var lite av en mindfuck för det såg ut som en falukorvstallrik men så smakade den semla, skrattar Westergren.

Om du skulle vilja baka falukorvssemlan själv så finns receptet här.

Semlebullen, obakad, men som redan nu liknar en riktig falukorv. Foto: Sofia Westergren
Här är semlebullen när den bakats, snittad och redo. Färgad lätt rosa för att likna en falukorv. Foto: Sofia Westergren
Semlebullen – snittad med mandelmassa. Foto: Sofia Westergren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.