Foto: SVT

Polisen fick ingripa vid rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en stökig första dag på rättegången mot sex vänsterextremister.

Strax före lunch fick polisen rycka in när fem personer tog sig in på tingsrätten och uppträdde aggressivt i samband med att rättegången mot sex personer med kopplingar till vänsterextrema Revolutionära Fronten (RF) startade.

Någon timme senare fick polisen ingripa igen när ytterligare fem personern bärsärkagång på Kungsängsgatan och något senare omhändertogs en person i Vasaparken för ”ordningsstörning”.

Stort pådrag vid tingsrätten

Polisen var förberedd på bråk och ett tiotal polisbilar fanns på plats under hela första dagen. Tingsrätten var också avspärrad med kravallstaket och alla besökare till rätten blev visiterade.

Åklagaren öppnade sin sakframställan med att visa extremvänsterns egen rekryteringsfilm.

Attentat mot högerextremister

De sex personerna misstänks bland annat för misshandel, försök till mordbrand, skadegörelse och olaga hot. En åtalspunkt handlar om misshandel mot högerextremister, andra handlar om attentat mot bostäder. En yxa ska ha slagits genom en dörr, och rökbomber ska ha kastats in hemma hos en person.

De åtalade tillhör RF i Eskilstuna och Örebro och är bosatta i Eskilstuna, Västerås och Köping. Brotten ska främst ha begåtts i Västerås och i Eskilstuna.

Film visades i rätten

Åklagaren inledde sin sakframställan med att visa en film som RF gjort själva och bland annat lagt ut på nätet. Som bevisning tog åklagare upp utdrag från en kodad chat där de åtalade ska ha diskuterat bland annat rökbombsattacken och en misshandel i Eskilstuna där ordet hembesök tros syfta på just misshandeln. Chatten används även som bevis för att de åtalade känner varandra.

Även Säpo stod för bevisning då det gällde kartläggningen av organisationen revolutionär front, som man menar syftar till att förhindra vitmaktorganisationer att verka i samhället. Rättegången beräknas ta totalt fem dagar och sista rättegångsdag är satt till den fjärde april

I november slog polisen till på flera orter mot ett tiotal vänsterextremister. Då beslagtogs bland annat spjut och brandbomber, tänkta att användas som ”gatustridsvapen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet
Mer Västmanland
Mer Nyheter