Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, informerade om det ansträngda läget. Foto: Region Västmanland

Region Västmanland går upp i stabsläge: ”Vi går på högvarv utan marginaler”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland har under tisdagsmorgonen beslutat att gå upp i stabsläge med anledning av smittspridningen av covid-19.

– Det är efter en samlad bedömning av hela ansträngningen inom hälso- och sjukvården just nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Håkan Wittgren under eftermiddagens presskonferens.

Förutom det ökade smittläget, den intensiva vaccinationskampanjen med den tredje vaccindosen mot covid-19 nämner han det samtida arbetet med att upprätthålla – och komma ikapp med – den ordinarie vården som påfrestande.

Smittläget och restriktioner innebär samtidigt en ökad frånvaro i personalgrupperna.

Ställer inte in vård nu

– Skillnaden mot under våg ett och två är att vi inte ställer in vård nu. Vi kör på maxfart och har all den vanliga vården som behövs igång och vi har inhyrda operationslag för att komma ikapp med operationsköerna. Vi går på högvarv utan marginaler, säger han.

Stabsläge är ett sätt för hälso- och sjukvården att samla sina resurser vid större händelser. Regionens ledning ska nu bland annat säkra bemanningen och säkerställa arbetet med den tredje dosen vaccin mot covid-19.

Enligt Wittgren är stabsläget ett viktigt steg att ta nu, i god tid innan de kommande storhelgerna som brukar vara de tuffaste på hela året för vården.

SVT sände Region Västmanlands presskonferens, den finns att se i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet