Foto: Melker Blomberg / SVT

Region Västmanland går upp i stabsläge på grund av kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland går upp i stabsläge på tisdagen klockan 14. Anledningen är att regionen ska vara förberedd på att kunna ta emot fler flyktingar som är i behov av vård.

Stabsläget handlar också om att vara förberedda för andra utmaningar som kan bli aktuella med anledning av kriget, till exempel IT-säkerhet och varuleveranser. Stabsläget ska säkra att regionen klarar sina samhällsviktiga uppdrag i en långvarig krissitatuon.

– Situationen är hanterbar i dagsläget, men eftersom saker kan förändras snabbt ger stabsläget ett bra stöd när det gäller beslutsfattande och omvärldsbevakning vid svåra utmaningar. Det är viktigt att börja kraftsamla så tidigt som möjligt för att kunna möta en kommande ökning av antalet flyktingar med vårdbehov, säger Jan Hallberg, administrativ direktör i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet