Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi vet inte hur många som kommer till Västerås så vi gör oss redo för all typer av scenarier. Hör Malin Dreifaldt säkerhetsstrateg på Västerås stad berätta mer. Foto: SVT

Följ med till Västerås första mottagningsboende för flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det första mottagningsboendet i Västerås tog emot flyktingar från Ukraina under natten till söndagen.

Här stannar de i ett dygn innan de åker vidare till Migrationsverkets lägenheter runt om i länet.

Planerna på att få igång mottagningsboendet i den före detta Ekeby skola i Rytterne, strax utanför Västerås, har funnits sedan över en månad tillbaka.

– Vi hade första kontakten med Migrationsverket och Länsstyrelsen i början av februari och har inte släppt tanken på att det vi ser nu skulle kunna bli verklighet, säger Malin Dreifaldt säkerhetsstrateg på Västerås stad och stabschef för den nya händelsen.

De första 60 personerna anlände i bussar och bilar, samordnat via Migrationsverket under helgen. Mat, dryck, dusch och kontakt med sjukvård är något som de får tillgång till på mottagningsboendet.

Det är möjligt att fler sådana här boenden kan öppna i Västerås kommun, tror Malin Dreifaldt.

– Det kan bli fler, men också större anläggningar. 200 000 flyktingar beräknas komma till Sverige fram till halvårsskiftet, enligt Migrationsverkets siffror. Vi vet inte hur många som kommer till Västerås så vi gör oss redo för all typer av scenarier.

I klippet berättar Malin Dreifaldt om och visar det första mottagningsboendet i Rytterne utanför Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet