Migrationsverkets lokaler i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Migrationsverkets begäran av Västmanland: 1 000 evakueringsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom den formella begäran från Migrationsverket. Västmanlands kommuner behöver ordna fram 1 000 evakueringsplatser för krigsflyktingar från Ukraina.

– Det handlar om att hitta lägenheter, säger Andreas Hornwall, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland.

Under dagen har inventering pågått om hur många boendeplatser som finns i respektive kommun i Västmanland. I ett första skede är det i Västerås, Sala och Fagersta som ett hundratal lägenheter har hittats och skrivits kontrakt på.

Enligt Andreas Hornwall på länsstyrelsen i Västmanland handlar det om lägenheter och inte tält och sporthallar som Migrationsminister Anders Ygeman (S) sa på dagens presskonferens.

– Först lägenheter, sen kollektiva boenden och i tredje hand tält och sporthallar. Men det tror jag inte kommer att behövas, säger Andreas Hornwall.

Ingen ansökan från Ukrainare än i Västmanland

På onsdagen när SVT Nyheter Västmanland pratade med länsstyrelsen i Västmanland hade ingen Ukrainare ansökt om uppe­hålls­till­stånd enligt EU:s mass­flykts­di­rektiv. Det innebär att de som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

– Det är jätteviktigt att man gör det så vi får koll på hur många som är här, om de har vårdbehov och så får de även tillgång till arbetsmarknaden och skola till sina barn, säger Andreas Hornwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet
Mer Västmanland
Mer Nyheter