Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västmanland är förberedda att ta emot krigsflyktingar från invasionen av Ukraina, menar Andreas Hornwall, försvarsdirektör på länsstyrelsen. Foto: Pawel Supernak/PAP/TT och Alicia Schumacher/SVT

Västmanland förbereder hundratal extra boenden för krigsflyktingar från Ukraina

Publicerad

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina flyr de som kan ut ur landet. Planeringen och förberedelsen att ta emot krigsflyktingar är god i länet menar Andreas Hornwall, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi har omvärldsbevakat och följt den här frågan sedan i mitten av december, säger han.

Länsstyrelsen i Västmanland tillsammans med Migrationsverket och kommunerna i länet funderar för fullt just nu på vilka problem som kommer att behöva lösas när krigsflyktingarna kommer till Västmanland.

– I den här situationen som vi befinner oss nu när det börjar komma människor från Ukraina till Sverige så är det Migrationsverket som har den operativa rollen och länsstyrelsen den samordnade rollen, säger Andreas Hornwall.

”Inte sitta och vänta”

Men efter två stora skogsbränder, flyktingsituationen 2015 och nu senast pandemihanteringen, menar Andreas Hornwall på länsstyrelsen i Västmanland att det finns massor med lärdomar om krishantering som länet kommer att ha nytta av den här gången.

– Att vara proaktiv, att inte sitta och vänta på att ett elände inträffar utan att vara förberedd, säger Andreas Hornwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet