Foto: SVT/Arkiv

Region Västmanland går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland går nu upp i stabsläge. Det efter att man ser att antalet coronasmittade ökar i länet.

– Det i sig ska inte förstås som en signal om en annalkande kris utan är ett sätt för oss att öka fokus under en period där vi dels ser en ökad smitta i länet och också håller i det över slutet av året med jul- och nyårshelger, säger Håkan Wittgren Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västmanland.

Under onsdagen meddelade Region Västmanland dels att man går upp i stabsläge vilket ger mer flexibilitet i deras organisation, men också att den känner sig väl rustad inför en eventuell stor tillströmning av sjuka som behöver sjukhusvård.

Coronaviruset i Västmanland

Mer rustade nu

Det handlar bland annat om att antalet vårdplatser på infektionskliniken utökats, utbildningsinsatser av personal har genomförts och stora lager av materiel har byggts upp. Regionen skriver i ett pressmeddelande att dagsläget kan vården hantera över 40 patienter som vårdas för covid-19 som en del av den ordinarie verksamheten.

– Jag vill uppmana västmanlänningarna att både följa rekommendationerna fullt ut och att fortsätta att söka vård. Så länge vi alla gör det vi ska klarar vi att ha smitta i samhället utan att överbelasta vården, säger Håkan Wittgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet