Lina Eriksson, regionråd med ansvar för primärvård, tandvård och hälsocenter, följer utvecklingen av corona och patienter med långdragna besvär i Västmanland. Foto: Privat/ Susanna Ahnlund SVT

Regionrådet om mörkertalet av långtidssjuka i covid-19: ”Man bör vända sig till vårdcentralen om man inte ser en förbättring”

Publicerad

Just nu finns det inget som tyder på att antalet långtidsjuka i covid-19 i Västmanland inte får den vård de ska. Samtidigt befara man att det finns ett mörkertal.

Regionråd Lina Eriksson, med ansvar för primärvård, tandvård och hälsocenter följer utvecklingen när det gäller långtidssjuka. Hon utesluter inte att regionen kan komma att prioritera de långtidssjuka i covid-19 på ett annat sätt om de ser att situationen kräver det.

– Inom vården sker, även under normala förhållanden, prioriteringar för att vårdinsatser styrs till de som bäst behöver dem. Vid förändringar i efterfrågan/behov av vård måste man alltid ställa frågan hur vi kan utföra vårduppdraget på bästa sätt. Om det visar sig att det som resultat av covid-19 uppkommer stora vårdbehov kommer det behovet naturligt in i prioriteringsordningen och ställs i relation till andra insatser, säger Lina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet