Rehabbassängen på Bergslagssjukhuset i Fagersta är uppskattad, men skulle kunna nyttjas mer. Foto: SVT

Rehabbassängerna står allt mer tomma

Publicerad

Rehabbassängerna på länets mindre sjukhus står allt mer tomma. Det sedan årsskiftet när vårdcentralerna fick nya direktiv kring fysioterapi. En bassäng som skulle kunna nyttjas mer är den nya på Bergslagssjukhuset i Fagersta.

– Den används väl ungefär hälften av sin kapacitet just nu. Så visst skulle den kunna användas mer, säger Monica Burman, verksamhetschef.

Den nya rehabbassängen på Bergslagssjukhuset i Fagersta stod klar i våras. Både personal och patienter sägs uppskatta den och dess toppmoderna funktioner.

Monica Burman, verksamhetschef Bergslagssjukhuset Foto: SVT

Även Köpings används mindre

Jämfört med den gamla bassängen har dock den nya 50 till 100 besök färre på en månad.

Även rehabenheten på sjukhuset i Köping uppger en tydlig minskning i hur mycket bassängen där används. De lediga tiderna är idag många, jämfört med tidigare då det var svårt att få dem att räcka till alla patienter.

Inget krav med bassängträning

Anledningen sägs vara de nya direktiv för fysioterapi som vårdcentralerna fick vid årsskiftet.

Sedan dess ska fysioterapi vara en integrerad del av vårdcentralernas egna verksamhet, och de har ingen skyldighet att tillhandahålla bassängträning genom att köpa tid i rehabbassängerna.

– Då väljer ju vårdcentralerna själva och det blir ju en kostnadsfråga för dem också. Och har de då inget krav att de ska, då kanske de inte köper lika mycket tjänster som de annars skulle göra, säger Monica Burman.

Mest tid över på dagarna

På Bergslagssjukhuset är det främst på dagtid bassängen skulle kunna nyttjas mer, på kvällarna används den bland annat av föreningar.

– Man kan ju inte fylla den för fyllandets skull, kan jag tänka. Utan det är ju de som har behovet av den som ska vara här.

– Däremot om man tänker att man ska fylla den för att det är en ny, fin och bra bassäng och att det borde finnas mer verksamhet här, då får man ju tänka i banor att fylla den med annan typ av verksamhet, säger Monica Burman, verksamhetschef Bergslagssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.