Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du tre frågor om småföretagens rådande situation, där Thomas Byström regionchef för organisationen Företagarna svarar. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Företagens stålbad fortsätter – rekordmånga konkurser i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I den rådande lågkonjunkturen lider många småföretag av minskade intäkter och ökade kostnader, och rekordmånga företag har gått i konkurs i Västerås.

– Under 2022 och 2023 skulle företagen bygga upp sin ekonomi igen efter pandemin, men sen kom kriget i Ukraina, ökade elpriser och en inflation med minskad köpkraft, säger Thomas Byström på organisationen Företagarna.

Nya siffror från myndigheten Tillväxtanalys som intresseorganisationen Företagarna redovisar visar att konkurserna i Västerås ökar och ligger på en liknande nivå som 2020 under pandemin. Från februari 2022 till februari 2023 gick 99 företag i konkurs i Västerås.

– För många småföretag är situationen otroligt tuff just nu. Många har näsan precis över vattenytan efter att ha klarat sig genom först pandemin och sedan elkrisen. De stora prisökningarna nu medför både högre kostnader och lägre efterfrågan och är den tredje svåra prövningen på kort tid, säger Thomas Byström, regionchef i Västmanland för organisationen Företagarna.

Branscher som är extra hårt drabbade är hotell och restaurang, detaljhandel och besöksindustrin. Även siffror som kreditupplysningsföretaget Syna redovisar visar på att konkurserna i Västmanland ökar kraftigt, upp 62 procent under första kvartalet 2023 jämfört med samma period förra ået. 42 företag har gått i konkus i Västmanland under årets tre första månader enligt deras statistik.

Se i klippet nedan hur mattföretaget i Skultuna klarar sig i rådande kris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Thomas Gislerud och hans företag där man tillhandahåller mattor i olika varianter till främst företag och olika event, så har de senaste åren med pandemin, ökade kostnader och en ny verklighet med lågkonjunkturen, varit prövande. Hör hur han resonerar i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.