Skylt utanför ett skyddsrum. Foto: TT

Riskingenjör om skyddsrummen: ”Västerås har en bra kapacitet”

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsrummens betydelse i Sverige har ökat på nytt i och med det förändrade säkerhetspolitiska läget. I Västerås anser sig kommunen ha en bra kapacitet och koll på skötseln av skyddsrummen.

Under det kalla kriget byggdes det mängder av skyddsrum men de föll senare i glömska. I Västerås har inte några nya skyddsrum byggts sedan 2002 och intresset för rummen har varit svalt men på det senaste året har någonting hänt hos allmänheten.

– Det har varit en ickefråga i många år, men det sista året har vi märkt en jätteskillnad. Vi får mycket mer frågor och man märker att det är ett mycket större intresse för var de ligger och så vidare, säger Johan Ahlström är riskingenjör på kommunen i Västerås.

Johan Ahlström är riskingenjör på kommunen i Västerås. Foto: SVT

LÄS MER: Skyddsrummen allt viktigare i en orolig värld

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har det övergripande ansvaret för skyddsrummen i Sverige. De gör planerade besiktningar men även stickprovskontroller. På till exempel Gotland ska samtliga 350 skyddsrum kontrolleras under året.

Fastighetsägarna har dock ansvaret för skötseln och att kunna iordningställa skyddsrummen ifall de måste användas inom max två dygn med allt som krävs av ett skyddsrum. Kommunen är en stor sådan fastighetsägare.

– Vi har god kontroll på skyddsrummen i Västerås, säger Johan Ahlström.

Västerås ökar ständigt i befolkning, följer skyddrummen med i den utvecklingen?

– När vi tittar på inventeringen så har vi 137.000 skyddrumsplatser i tätorten och det är 110.000 invånare i tätorten. Så Västerås har en bra kapacitet till skillnad från till exempel Stockholm som inte har hängt med där, säger Johan Ahlström.

TV: Se ett längre reportage om skyddsrummen

Detta ska finnas i skyddsrummet

Några av kraven på skyddsrummen är att det ska finnas installation för tappvatten och avlopp. Vatten-, hygien och toalettbehov ska kunna tillgodoses. Den luft som tillförs skyddsrummet skall kunna renas från damm och grövre partiklar samt kemiska och biologiska stridsmedel.

Lös utrustning som tillhör skyddsrummet skall i fredstid förvaras i ett avgränsat utrymme som är låst, torrt, ventilerat och uppvärmt till minst 5°C. På MSB:s hemsida finns alla kraven.

(Källa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.