Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur skandalbolaget Think Pink misstänks ha dumpat miljöfarliga avfall på en industritomt i Norberg. Foto: SVT/Polisens förunderssökning

Bildelar och nedmalt byggavfall – så dumpade Think Pink sopor i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Först skulle marken fyllas ut med sprängsten och jordmassor. Därefter köptes tomten för att öppna en bilskrot.

Men i själva verket grävs under 2020 stora mängder fyllnadsmassor ner under ytan, med miljöfarliga sopor i form av bilskrot, däck och byggmaterial.

Fyra personer kopplade till Think Pink-härvan är misstänkta för grovt miljöbrott på industriområdet Spännarhyttan i Norberg. Förutom företagets grundare Bella Nilsson är tre män åtalade – en i 40-årsåldern, en i 50-årsåldern och en i 55-årsåldern.

Enligt åklagaren har de personerna ansvar för att 4 500 ton avfall har grävts ner i marken. Delar av det nedgrävda ska innehålla miljöfarliga ämnen. De misstänkta förnekar brott.

Think Pink och miljöskandalen

Fastighetsaffärer, miljöinspektioner och skrothögar – starta videon för att se hur det gick till när industriområdet Spännarhyttan blev en del av Think Pink-åtalet som beskrivs som Sveriges största miljöskandal.

Så farliga är soporna Think Pink grävt ned i Norberg: ”Absolut det värsta jag sett”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risk på lång sikt” – följ med till tomten utanför Norberg och hör miljöinspektör Leif Markfjärd om riskerna och vad som mötte honom när han kom dit första gången. Foto: Fredrik Björkholm/SVT, Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet