I cirka 40 procent av ärendena om vårdskada som anmäldes 2017, beviljades patienten ersättning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så många vårdskador anmäldes i Västmanland

Publicerad

Under förra året anmäldes 377 fall av vårdskada i Västmanland. Det är något färre än året innan men över tid har anmälningarna ökat. Och det väntas fortsätta.

Anmälningarna som gjordes till Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, var något färre under förra året jämfört med året innan.

Ökat över tid

2017 gjordes 377 anmälningar om patienter som skadats inom sjuk- och tandvården i Västmanland. Året innan var det 400.

Sett över tid har dock anmälningarna ökat i Västmanland. Med nästan 48 procent de senaste sju åren.

Foto: SVT Grafik

Ökning i landet som helhet

Totalt under 2017 tog Löf emot totalt cirka 16 300 anmälningar. Det är en ökning med knappt 2 procent jämfört med 2016.

Och ökningen väntas fortsätta, detta bland annat då befolkningen ökar och mer sjuk- och tandvård utförs.

– Vi ser samtidigt en glädjande utveckling inom flera områden. I Västmanland är vårdrelaterade infektioner ett exempel, säger Pelle Gustafson chefläkare på Löf.

– Samtidigt finns andra områden som inger lite mera oro och bekymmer. Det är det här med kompetensen till exempel. Säker vård går inte att bedriva utan att det finns kompetent personal på plats.

I omkring 40 procent av fallen som anmäls får patienterna ekonomisk ersättning, visar statistiken.

Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag – LÖF

En patient som drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen.

För den som vårdas inom offentligt finansierad vård finns Löf, ett rikstäckande försäkringsbolag med huvuduppgift att försäkra de vårdgivare som finansieras av landsting och regioner.

Försäkringsbolagets uppdrag är att utreda och lämna ersättning till patienter som skadas i sjuk- och tandvården samt att bidra till att antalet skador i vården minskar.

Löf är ett ömsesidigt försäkringsbolag som ägs av sina försäkringstagare, landstingen och regionerna.

Källa: LÖF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.