Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Så ska Region Västmanland få fler nyutexaminerade sjuksköterskor att stanna kvar

Publicerad

Samtidigt som det är svårt att rekrytera sjuksköterskor så lämnar 20 procent av nyexaminerade sin första arbetsplats inom tre år inom Region Västmanland.

Antingen för att lämna vården helt eller för att byta jobb inom vården. Ett sätt att få sjuksköterskor att stanna kvar är ett introduktionsprogram.

Sedan 2016 har Region Västmanland haft ett introduktionsprogram som nyanställda och nyexaminerade sjuksköterskor fått möjlighet att gå. Nu ska forskare på Mälardalens Universitet i samverkan med regionen göra omtag för att utveckla det nuvarande programmet. 

– Introduktionsprogrammet är ett sätt att trygga den korta vägen att vara ny, att snabbare bli självständig som sjuksköterska och samtidigt försöka ge så goda förutsättningar som möjligt, berättar Christian Törnqvist som är HR-strateg på Region Västmanland. 

Samtidigt är anledningarna till att sjuksköterskorna lämnar sitt första jobb hög arbetsbelastning och mycket stress. Något som Törnqvist, menar att regionen jobbar ständigt med. 

– Vi jobbar intensivt med arbetsmiljöfrågan. Det verkliga problemet är den sviktande arbetsmarknaden, vi har för få utbildade i förhållande till vad vi behöver ha. Det är grundproblemet. Vi behöver jobba bättre och smarta för att få kompetensen att räcka till, förklarar han.

I klippet berättar sjuksköterskan Elisabeth Weinehag om hur hon upplevde introduktionsprogrammet och Christian Törnqvist på regionen hur programmet ska utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.