Både Wigelsbo och Spårebo är bekymrade för kommunens ekonomi Foto: SVT

Så ska Sala kommuns ekonomi räddas: ”Inga revolutionerande punkter”

Publicerad

Socialdemokraterna i Sala menar att kommunen befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge och att allianspartierna inte tagit sitt ansvar. Därför har de tagit fram en handlingsplan kring hur kommunens ekonomi ska säkerställas inför 2021. Anders Wigelsbo (C), som är kommunstyrelsens ordförande menar att åtgärderna i handlingsplanen är sådant som redan görs.
– De punkter som föreslås är inga revolutionerande punkter, säger han.

Handlingsplanen består av 18 punkter och ska presenteras för de övriga partierna under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen. 

De åtgärder som Socialdemokraterna tagit fram handlar bland annat om att stoppa alla investeringar, sälja alla kommunala fastigheter som inte används och att se över ägardirektiven för kommunens samtliga bolag. 

Ulrika Spårebo (S) som är oppositionsråd menar att man behöver se mer långsiktigt för att få ordning på ekonomin. 

– De mest hängande låga frukterna som tidigare plockats har inte gett det resultat som man förväntat sig och det resultat som det gett har redan förbrukats. Vi vet att vi har år framför oss som kommer bli tuffa, säger hon. 

2019 hade Sala kommun ett underskott på 22,9 miljoner och 2018 var det 36,6 miljoner. Den sammanlagda summan uppgår till 59,5 miljoner. 

– Jag håller med om mycket som sägs och delar Socialdemokraternas bekymmer för den kommunala ekonomin. Det jag är mest förvånad över är det påstående om att inget gjorts för att vända den kommunala ekonomin, Säger Anders Wigelsbo (C).

Oppositionsrådet Ulrika Spårebo (S) betonar att Socialdemokraterna ser allvarligt på kommunens ekonomiska läge. Foto: Caroline Slotte/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.