Tjej i 17-årsåldern, med mörkt hår och svart tröja, sitter på grå soffa och håller mobil i högra handen. Bakgrund med ljusa väggar och en tavla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har alltid sett min autism och adhd som superkrafter” – hör Samantha Salas Harthey om att uteslutas från att göra värnplikten. Foto: Lisa Lindberg/SVT

Samantha, 17, nekas att göra värnplikt – för sin autism: ”Känns orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Samantha, 17, har länge varit inställd på att göra värnplikten. Men när hon i åttonde klass fick sin autismdiagnos visste hon att det inte skulle gå.

– Jag sållas automatiskt bort från mönstringen på grund av min autism. Det känns som en besvikelse, säger Samantha Salas Harthey.

Flera av Samanthas vänner har fått hem mönstringsunderlaget – men vill inte göra värnplikten. Samantha vill, men hennes autism står i vägen.

– Det känns orättvist. Jag tror att jag skulle ha klarat det som vem som helst, säger hon.

Värnplikt

Ändrat regelverk

Sommaren 2021 riktade Diskrimineringsombudsmannen, DO, kritik mot att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket uteslöt personer som uppgav att de har diagnoserna autism och adhd från möjligheten att mönstra.

Året därpå ändrade Försvarsmakten regelverket kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Bland annat blev det lättare för personer med lindrig adhd, som inte behöver medicinering, att kallas till mönstring.

Men för personer med autism är det fortfarande svårt.

– Det är jättekonstigt att det inte har skett någon ändring alls för oss autister. Jag tror till och med att min autism hade varit till en stor fördel, säger Samantha Salas Harthey och berättar att hon inte medicinerar och därför inte ser att det skulle påverka utbildningen.

Beror på pliktlagen

Att personer med autism inte får göra värnplikten beror på pliktlagen, enligt ett svar Försvarsmakten har gett i en chatt. De som väljs ut till att göra grundutbildningen ska vara de som är bäst lämpade för att klara av ett krig, enligt lagen.

Samantha vet själv inte om hon skulle klara av att göra värnplikten, men hon vill åtminstone att mönstringen ska få kunna avgöra det.

I klippet: ”Har alltid sett min autism och adhd som superkrafter” – hör Samantha Salas Harthey om att uteslutas från att göra värnplikten.

DÅ FÅR DU INTE MÖNSTRA

Det finns flera orsaker till att man inte kallas till mönstring. De vanligaste är:

  • Du har en kronisk sjukdom eller skada som gör att du inte har förutsättningar att klara en värnpliktsutbildning.
  • Svåra allergier, till exempel nötter, skaldjur, glutenintolerans, mjölkproteinallergi. Astma som påverkar livsföringen.
  • Psykiska sjukdomar.
  • För lågt <17 BMI eller för högt >33 BMI.
  • Ögon med synfältsdefekter, svåra brytningsfel.
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – NPF, till exempel adhd, asd, aspberger. Nya regler sedan april 2022. Sökande med lindrig adhd som inte medicinerar kan söka till grundutbildning med värnplikt. Sökande med autism får fortfarande inte söka.

Det här kan du göra

Om du inte blir kallad till mönstring finns det möjlighet att göra en egen ansökan på Plikt- och prövningsverkets hemsida. Vid ansökan besvarar man liknande frågor som i mönstringsunderlaget. Om frågorna besvaras kvalificerande så kan man boka tid för mönstring.

Om du känner dig orättvist behandlad kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som får pröva ärendet.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet