Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får man mönstra om man har ADHD? Och måste man vara jättestark? Hör chefsläkare Jesper Höjeberg från Pliktverket. Foto: SVT Nyheter

Två av tre kan inte göra lumpen – för sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Fler behöver göra lumpen – men nästan två av tre unga går inte att kalla till mönstring på grund av olika sjukdomar och diagnoser.

På sikt kan det bli svårt att få fram tillräckligt många värnpliktiga.

Försvaret ska växa. I år är målet att kalla 8 000 unga till värnplikt, om några år kan det handla om 10 000 eller fler.

Ungdomarna tas ut genom mönstring som genomförs av Plikt- och prövningsverket. Första steget är att fylla i mönstringsunderlaget – men redan här faller en mycket stor andel bort.

Av knappt 107 000 unga som svarade på underlaget i år var det bara 36 procent som var möjliga att kalla till mönstring. 64 procent, över 68 000 unga, svarade diskvalificerande, till exempel genom att uppge olika sjukdomar, diagnoser och skador.

Ökning sedan 2018

Andelen som diskvalificeras efter att ha svarat på Pliktverkets enkät är ungefär densamma sen 2020. Men 2018 och 2019 – de första åren sedan värnplikten återupptogs – var det färre personer som diskvalificerade, 50 procent 2018 och 57 procent 2019.

Svårt fylla platserna

Fler tjejer (73 procent) än killar (55 procent) anger hinder. Till stor del handlar det om psykisk ohälsa, som depressioner och ångest.

Enligt Plikt- och prövningsverket är utvecklingen oroande.

– Vi tycker att det är väldigt höga siffror. På sikt kan det bli svårt att fylla Försvarsmaktens utbildningsplatser, särskilt när det ska utbildas fler, säger generaldirektör Christina Malm.

Tror inte att unga ljuger

Hon säger att man inte haft anledning att tro att många ljuger. En analys som jämförde med underlag från Socialstyrelsen visade att ungdomarna i stora drag verkar vara ärliga.

Men på sikt bedömer Pliktverket att det behövs kontroller.

– Vi ser framför oss att vi kommer att behöva skruva på våra rutiner och kräva in intyg. Svarar man i mönstringsunderlaget att man har till exempel diabetes, då ska man bifoga ett intyg på att så också är fallet, säger Malm.

Siffror om mönstring

Knappt 107 000 ungdomar svarade på mönstringsunderlaget 2024.

38 800, 36 procent, svarade kvalificerande och är möjliga att kalla till mönstring.

Övriga 64 procent svarade diskvalificerande, genom att till exempel uppge olika sjukdomar, diagnoser och skador.

Källa: Plikt- och prövningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.