– För de barn och unga som vill hålla på med mer än en idrott så ska ju det gå, säger Marie Persson. Foto: Jenny Berggren/SVT

Samsyn bland idrotterna ska få fler unga att dubbelidrotta

Uppdaterad
Publicerad

Det gemensamma arbetet som ska underlätta för barn och unga i Västmanland som vill dubbelidrotta har varit lite på sparlåga. Bland annat på grund av corona. Men under 2021 hoppas man kunna ta projektet Samsyn Västmanland ett steg till.

– Bland annat planerar vi en stor konferens till hösten där fokus ligger på utveckling av barn- och ungdomsidrotten, säger Marie Persson, idrottskonsulent Rf-Sisu Västmanland.

Trots vetskapen om de positiva effekterna av dubbelidrottande och de arbeten som görs för att uppmärksamma det, upplever många unga att de måste välja idrott tidigt. Bland annat för att mäkta med.

Tidig profilering, höga krav och specialisering och säsonger som pågår året runt är anledningar. Och idrotten fortsätter att tappa unga.

– Det finns utmaningar. Redan i 10-11 års ålder är det många barn som idag upplever att de måste välja idrott, säger Marie Persson.

I Västmanland finns sedan några år tillbaka projektet Samsyn Västmanland som syftar till att barn ska kunna fortsätta med flera olika sporter längre. 2020 varit ett år med lite verksamhet inom satsningen men under 2021 hoppas man kunna göra mer.

– Dialogen mellan de vuxna – föreningsledare och föräldrar – är en viktig del, säger Marie Persson.

I klippet berättar hon om projektet.

Samsyn Västmanland:

Tanken är att dubbelidrottande ska vara naturligt och att ingen ska tvingas välja idrott i tidig ålder. Överenskommelsen gäller barn t.o.m. 15 års ålder och idrotterna fotboll, handboll, ishockey, innebandy och bandy.

Västmanlands Fotbollsförbund, Mellansvenska Handbollsförbundet, Västmanlands Ishockeyförbund, Västmanlands Innebandyförbund och Bandyförbundet Distrikt Mellansverige har kommit överens om att följa riktlinjerna i projektet.

Målsättningen är att varje år bjuda in till en större mötesplats med Samsyn Västmanland i fokus, där barn- och ungdomsidrotten i länet diskuteras.

Källa: Rf-Sisu Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.