Foto: SVT Grafik

Misstänkt våldtäkt på färja – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Idag är sista rättegångsdagen om den misstänkta våldtäkten på en studentkryssning i mars. Förundersökningen på över tusen sidor innehåller bland annat övervakningsfilmer och chatkonversationer.

Det var på en studentkryssning den 29:e till 30:e mars som den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Målsägande var, tillsammans med 1 700 ungdomar, på kryssningen med fartyget Silja Galaxy.

Gick med till hytten för efterfest

Tillsammans med en kompis ska målsäganden, en 19-årig kvinna, ha gått till en hytt för att ha efterfest. Till hytten kom de fyra västeråsmännen, alla i samma ålder som kvinnan. Kvinnans kompis ska sedan ha lämnat hytten efter att en av killarna visat sitt kön. 

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Ska ha turats om att våldta

De fyra unga männen ska sedan ha turats om att våldta kvinnan.

Enligt förhör med kvinnan så var hon kraftigt berusad och gjorde som männen sa åt henne för att hon kände sig rädd och utelämnad. Hon har uppgett att hon har minnesbilder av hur en av männen vaktat hyttdörren och bara släppt in utvalda personer i hytten.

Ville lämna hytten

Målsägande ska vid något tillfälle ha sagt att hon ville lämna hytten, men männen sa åt henne att stanna kvar, vilket hon gjorde.

”Vet inte om jag vågar anmäla...”

I förundersökningen, som är på över tusen sidor, finns bland annat övervakningsfilmer från korridoren utanför hytten där våldtäkten ska ha ägt rum. Samt bilder inifrån hytten. Där finns också flera chat-konversationer. Dels har målsägande chattat med en kompis på land efter händelsen.

Utdrag från chatten:

Målsägande (M): Men vet inte om jag vågar göra något med det här alltså. Känns som man får skylla sig själv eftersom jag var helt knök

Kompis på land (K): Det ger ingen rätt att göra så. Var du ensam?

(M): Ja för en polare lämnade mig där för hon typ ville inte vara kvar för hon typ anade något så jag blev kvar helt ensam

De misstänkta männen har också skrivit till varandra om händelsen på Facebook.

Rättegången avslutas idag

Rättegången har pågått i Stockholms tingsrätt och avslutades idag, fredag. Åklagaren har bedömt brottet som grovt eftersom fler än en förgrep sig på målsäganden.

Domen kring den misstänkta färjevåldtäkten väntas den 17 juni. Alla misstänkta släpps på fri fot tills dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet